Zadania Oddziału

Zadania:

 

  1. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  2. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego typu otwartego - w restauracjach i zakładach małej gastronomii oraz zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego  - w stołówkach pracowniczych, domach opieki społecznej, żłobkach, stołówkach szkolnych i przedszkolach, internatach, na koloniach i wszystkich innych placówkach  żywieniowych
  3. Ocena prawidłowości sposobu żywienia wybranych grup ludności i prowadzenia działań instruktażowo - edukacyjnych, z zakresu higieny żywienia, w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego
  4. Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu sprawdzenia przestrzegania przez przedsiębiorców kryteriów bezpieczeństwa żywności
  5. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji kosmetyków i ich obrotu
  6. Pobieranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli
  7. Podejmowanie działań dotyczących powiadomienia o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych - RASFF
  8. Podejmowanie działań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych kosmetyków w ramach sieci systemu RAPEX
  9. Współpraca z sekcją epidemiologii w zakresie prowadzenia dochodzenia epidemiologicznego w przypadku zatruć pokarmowych oraz opracowywanie dokumentacji w tym zakresie
  10. Podejmowanie działań na rzecz polepszenia jakości zdrowotnej żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz warunków sanitarnych w zakładach sektora spożywczego
  11. Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów nowo wybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji żywności, żywienia zbiorowego lub sprzedaży środków spożywczych
  12. Prowadzenie rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Sochaczewie oraz uaktualnianie na bieżąco danych w nim zawartych
  13. Przygotowywanie decyzji w sprawie:

- zatwierdzania,
- warunkowego zatwierdzania,
- przedłużania warunkowego zatwierdzania,
- zawieszenia zatwierdzenia,
- cofnięcia zatwierdzenia

zakładów działających w sektorze spożywczym (w tym środków transportu żywności) podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zlokalizowanych na terenie nadzorowanym przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Sochaczewie